Kunstenaar: Christian Dely
HOME KUNSTENAARS OVER JMASTER.BE ZELF EXPOSEREN INLOGGEN
Welkom  
home > kunstenaars > kunstschilders > Christian Dely

Toen het idee groeide om een boek te maken over de kunstenaar Christian Dely, tevens mijn vader, dacht ik: wat is dit voor een onmogelijke opdracht; ik ben wel fotograaf van opleiding maar geen schrijver.
Het boek mocht weliswaar geen publiciteitsstunt worden, maar vooral een boek die zijn kunst toonde.
In de meeste gevallen, als men het woord kunst hoort, denkt men meestal aan beroemde kunstenaars zoals: Rubens, Breugel, Van Gogh en tal van anderen, die een gevestigde waarde hebben. Toch denk ik dat het boek een bijdrage levert tot de promotie van kunst. Ik heb getracht zoveel mogelijk onderwerpen van de schilder onder de aandacht te brengen.
Het fotomateriaal voor het boek heb ik ingezameld over een spreiding van vier jaar, want de schilderijen zijn verspreid over gans Vlaanderen; er bevinden zich in Frankrijk, Nederland, Duitsland en zelfs in de Verenigde Staten, doch de buitenlandse bezitters kon ik onmogelijk opsporen.
Het boek is uiteindelijk een beknopte voorstelling geworden van de onderwerpen waarmee mijn vader bezig was.
Soms lijkt het palmares van de schilder te samengevat. Toch heb ik gestreefd naar een volwaardig beeld, met de moeilijke opgave hem niet te kort te doen.
Vijfentwintig jaar na zijn dood lijkt het dat ik mijn vader soms nog mis, al was het maar om iets te vragen, een kleine raad, kleine dingen des levens. Hoe hij mij vroeger met zijn onwrikbaar optimisme, met raad en daad bijstond, toen ik zelf aan het kunstinstituut studeerde. Zelf was ik geen buitengewoon goeie tekenaar; daarom ook dat ik voor de fotografie koos.
Voor ik aan het boek begon dacht ik vader te kennen; nu het boek klaar is ken ik hem nog beter.
Door de vele gesprekken met personen die hem gekend hebben, heb ik zowaar in de leefwereld van de kunstschilder kunnen binnendringen. Het was steeds een spannend moment om weer iets nieuws te horen; o.a. de vele anekdoten. Ook het zoeken naar schilderijen; de eerste onbekende werken die ik binnenkreeg, waar ik zelfs het bestaan niet van afwist, bracht steeds een opperste verbazing en de vraag: is dit ook door vader geschilderd?
Zo leerde ik het leven kennen van de kunstenaar, hoe hij leefde, werkte, hoe hij omging met anderen.
Hij was een artiest in hart en nieren.
Door dit alles is bij mij langzaamaan de overtuiging gerijpt dat Christian Dely een bijzonder interessant figuur was en nog is; en dat zijn werk ongetwijfeld boeiende eigenschappen vertoont die ook vandaag nog genietbaar zijn.
Wat men hier te zien zult krijgen, is niet de ganse inhoud van het boek, wel een korte samenvatting van het werk gemaakt door Christian Dely.
tekst & foto: Daniel Dely 2009Reageer per email.
11360 keer bekeken sinds 07/04/2010
Gallery Art.Jmaster   | Home | Artiesten | Over jmaster.be | Zelf exposeren | Inloggen